FAQ | Forum | Kalendar | Kontakti | Mapa stranice
Print this page


Home
Raspored predavanja
Raspored ispita
Projekti
Oglasna tabla
Univerzitet Džemal Bijedić Mostar

jun
21

Dokvalifikacija mladih bosanskohercegovačkih inženjera iz oblasti modernih softverskih aplikacija

Uncategorized
 
 
 
 
 
 
 

 

Dokvalifikacija mladih bosanskohercegovačkih inženjera iz oblasti modernih sofverskih aplikacija” je projekat koji se realizuje na osnovu ugovora o razvojnom partnerstvu između Deutsche Gesellschft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH - njemačke vladine razvojne agencije i kompanije BerDiz Consulting AB (d.o.o.) Göteborg, a u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta "Džemal Bijedić” Mostar i Strojarskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

Cilj projekta je unapređenje dostupnosti znanja i informacija iz oblasti modernih softverskih aplikacija za mlade inženjere na završnim godinama studija. Kroz ovu jedinstvenu stručnu obuku studenti znatno unapređuju svoje znanje iz osnovnih tehničkih oblasti koje su stekli tokom svog studiranja.

Na ovaj način oni se aktivno pripremaju za svoje buduće radno mjesto, povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada i postaju mnogo spremniji za riješavanje realnih inženjerskih problema koje ih očekuju nakon završetka studija.

U okviru projekta "Dokvalifikacija mladih bosanskohercegovačkih inženjera iz oblasti modernih sofverskih aplikacija” studenti se obučavaju za rad sa modernim sofverskim alatima ANSYS i PIPESTRESS.

  

 ANSYS je inženjerski simulacijski softver koji pomaže inženjerima da unaprijed provjere da li je konstrukcija njihovog novog dizajna dovoljno čvrsta i sigurna za korištenje, bez potrebe za izradom više prototipova, čime se uveliko štedi vrijeme i novac. Koristi se od strane inženjera širom svijeta u gotovo svim područjima inženjeringa od klasičnog mašinstva/strojarstva do aeronautike, automobilizma, biomedicine, građevinarstva, elektronike, teške opreme i mašina/strojeva, mikroelektromehaničkih sistema/sustava.

PIPESTRESS je inženjerski softver namjenjen dizajniranju i proračunu cijevnih sistema u naftnoj, gasnoj, nuklearnoj, hemijskoj i petrohemijskoj industriji te različitim energetskim postrojenjima.  

Omogućava inženjerima da dizajniraju i analiziraju kompleksne cijevne sisteme namjenjene raznim tehnološkim procesima i izložene različitim opterećenjima tokom ekspolatacije.

 

Nakon jedinstvene stručne obuke studenti će biti osposobljeni za rad sa softverima koje koriste inženjeri u industrijski razvijenim zemljama svijeta i bez kojih je danas nezamisliv rad i razvoj u oblasti modernog strojarstva/mašinstva.


 


 

© 2009, Mašinski fakultet Mostar. Sva prava zadržana.