Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
Home Page
Univerzitet
Institucije
Fakulteti
Foto galerija
Linkovi
Novosti
Oglasna tabla
Pročitaj MAIL

Registar zbornika radova

Registar.docx (42,11 KB)


BH Telecom
Evropa za građane
Objavljeno: 16. okt 2012. | Kategorija: Projekti | Pogledano: 2533 puta

Cilj programa je dovesti Evropu njenim građanima i omogućiti im da u potpunosti učestvuju u njenoj izgradnji. Kroz ovaj program, građani imaju priliku biti uključeni u aktivnosti transnacionalne razmjene i saradnje koje pridonose razvoju osjećaja pripadnosti zajedničkim evropskim idealima i podsticanju procesa evropske integracije.

Evropa za građane podržava četiri glavne vrste aktivnosti:

Aktivnost 1 - Aktivni građani za Evropu: uključivanje građana ili kroz aktivnosti vezane uz bratimljenja gradova ili kroz druge vrste građanskih projekata.
 
Aktivnost 2 - Aktivno civilno društvo u Evropi: usmjerena je na organizacije civilnog društva ili kroz strukturnu podršku na temelju svojih radnih programa na europskoj razini ili kroz podršku projektima.
 
Aktivnost 3 - Zajedno za Evropu: uključujući visoke vidljivosti događaja, studija i informacijskih alata.
 
Akcija 4 - Aktivno evropsko sjećanje: podrška za projekte s ciljem očuvanja mjesta i arhive vezane uz deportacije kao i spomen žrtvama nacizma i staljinizma.

Na program mogu aplicirati obrazovne ustanove, lokalne vlasti i organizacije, skupine građana, organizacije civilnog društva, nevladine organizacije, sindikati, obrazovne ustanove, organizacije aktivne u području volonterskog rada, organizacije aktivne u području amaterskog sporta, itd.

Okvirno tri roka za podnošenje projektnih prijedloga su 1. februar. 1. juni i 1. septembra. Postoje i neka odstupanja od roka vezano za pojedine aktivnosti od pet do deset dana.

Neke aktivnosti programa ciljaju na više ograničeni izbor organizacijama.Prihvatljivost organizacije podnositelja zahtjeva organizacija je definiran u priručniku posebno za svaku mjeru/podmjeru.

Bosna i Hercegovina potpisala Memorandum o razumijevanju o učešću Bosne i Hercegovine programu Evropa za građane i može aplicirati na program od septembra 2012.

Više na http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.php


 
eduroam