Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
Home Page
Univerzitet
Institucije
Fakulteti
Foto galerija
Linkovi
Novosti
Oglasna tabla
Pročitaj MAIL

Registar zbornika radova

Registar.docx (42,11 KB)


BH Telecom
Da li ste znali da naš Univerzitet već tri godine pruža uslugu EDUROAM?
Objavljeno: 8. jan 2019. | Kategorija: Bez kategorije | Pogledano: 1092 puta
Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru kroz uslugu eduroam – osmišljenu pod okriljem Evropskog udruženja akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarenu kroz međunarodni projekt GÉANT – pruža provjereno siguran i besplatan pristup internetu svim uposlenicima, nastavnicima i saradnicima.

Naime, Univerzitet je, još prije tri godine, uspješno okončao implementaciju 802.1x standarda za autentikaciju na WiFi mrežu, te time omogućio korištenje eduroam (EDUcation ROAMing) usluge koja podrazumijeva besplatan i siguran pristup internetu za međunarodnu istraživačku i obrazovnu zajednicu – odnosno za istraživač(ic)e, profesor(ic)e i student(ic)e – bilo gdje u svijetu.

Eduroam usluga je dostupna u čak 101 zemlji, a Bosna i Hercegovina se upisala na listu zahvaljujući pilot projektu na Univerzitetu u Sarajevu (Univerzitetski tele-informatički centar UTIC) i Univerzitetu "Džemal Bijedić” u Mostaru. Na Univerzitetu "Džemal Bijedić” u Mostaru radimo na širenju WiFi mreže, te uskoro planiramo omogućiti korištenje eduroam usluge i svim našim studenti(ca)ma.

Konačno, vrijedi spomenuti da je eduroam zasnovan na najsigurnijoj enkripciji i autentikacijskim standardima koji danas postoje, te je stoga mnogo sigurniji od uobičajenih komercijalnih hotspota.

Više informacija o koristima za krajnje korisnike/ce te o rasprostranjenosti eduroam usluge moguće je pronaći na zvaničnoj web-stranici https://www.eduroam.org/.

 
eduroam