Izvedena simulacije suđenja Gavrilu Principu i ostalim učesnicima sarajevskog atentata

Na Fakultetu je u petak, 6. juna 2014. godine izvedena skraćena verzija simulacije suđenja Gavrilu Principu i ostalim učesnicima sarajevskog atentata, u kojoj su učetvovali studenti prve, druge i treće godine studija. Simulacija se sastojala od saslušanja optuženih Gavrila Principa, Nedeljka Čabrinovića i Veljka Čubrilovića, završnih riječi optužbe i odbrane te čitanja osude. 

Rekonstrukcija suđenja izvršena je na osnovu originalnih stenografskih bilješki sa glavne rasprave protiv Gavrila Principa i drugova, koje se čuvaju u Arhivu BiH i koje su objavljene u njegovom izdanju 1954. godine.

Nakon simulacije je organizovana disuksija s gostima i otvorena izložba fotografija o atentatu. 
Ova simulacija suđenja rezultat je projekta "Suđenje Gavrilu Principu i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata 1914. godine - simulacija suđenja i okrugli sto" pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

Simulaciji suđenja su pratili studenti i nastavno osoblje Pravnog fakulteta i Univerziteta, kolegice i kolege s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i drugi gosti. 

Share this Post: Facebook Twitter
 
 
Raspored nastave za 2021/2022. godinu:
 
Ispitni rokovi (junsko - julski) :
 
Uslov za upis je završena četverogodišnja srednja škola.
Prednost imaju kandidati s boljim opštim uspjehom postignutim u toku srednjoškolskog obrazovanja i uspjehom iz predmeta bitnih za studij (historija i maternji jezik).
Prijava na konkurs za upis podnosi se u junu.
 
Copyrights © 2013 & Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru
Sva prava zadržana.